Tussenstand 2015: EUR 16715,66 in samenwerking met de Stichting SOS Straatkinderen

zaterdag 19 juli 2014

16 juli 2014

Vandaag werden we wakker met de overheerlijke geur van Hermans zelfgemaakte omeletten. Na dit smakelijke ontbijt stonden David en Stefan alweer bij Casa Laura op de stoep om naar Casa Sami te gaan. Op de planning stond  namelijk barbecueën met de oudere straatkinderen, die we al eerder deze week hebben ontmoet. Eenmaal bij Casa Sami aangekomen, vertrokken we met de straatjongens naar het plaatsje Doi mai. Het bewolkte weer deed niets af aan de stemming in de bus niet. Alle mogelijke non-verbale communicatie werd gebruikt om contact te zoeken met elkaar zoals foto’s maken en spelletjes spelen. Claire en ik hadden het er al over dat we heel erg benieuwd waren naar de verhalen die de straatjongens te vertellen hadden. Ik verwachtte al dat die verhalen mij toch iets meer zouden raken dan de verhalen van de kleine straatkinderen. Vooral omdat sommige dezelfde leeftijd hebben als wij en omdat er ook snijwonden waren gespot twee dagen van tevoren.

Na een busritje van ongeveer een uur waren we aangekomen in een prachtig gebied met heuvels, bossen en een meer. Op een hobbelig pad moest de buschauffeur heel wat obstakels ondergaan om dichtbij de barbecueplek te komen. Daarna parkeerde hij de bus recht tussen de koeien. Dat uitzicht werd al snel gecompenseerd toen we de bus uit stapten. Wauw, wat een prachtig gebied! Het meer lag in een prachtig landschap van groen en heuvels. De barbecuespullen werden onder een boom gezet en al snel werd de barbecue heet gestookt. Om bij het meer te komen, moest je eerst het vreselijke pad van distels en andere prikplanten overleven. Maar het uitzicht dat je ervoor terug kreeg was het zeker waard. Een mislukte poging om met Nika en Claire bij een huisje aan de overkant van het meer te komen eindigde in een eindeloze fotosessie tussen plantjes, beestjes en modder. Weer terug op de barbecueplek werd er gevoetbald en gepest (kaartspel) op z’n Roemeens waarvan Babs de dupe was, omdat ze drie keer het geluid van een kip moest nadoen. Iedereen begon al honger te krijgen en was opgelucht toen “Hai la masa!” werd geroepen. Mici, worstjes en varkensvlees waren in grote aantallen te verkrijgen en het was heerlijk. Toen iedereen klaar was met eten konden we aan de gespreksronde beginnen. Gelukkig was Ellen er weer bij, zodat ze de verhalen kon vertalen.
De jongen die het meeste indruk op mij had gemaakt was Mihai, hij was meteen de eerste jongen die aan het woord kwam. Mihai is negentien jaar oud en woont samen met een oudere straatjongen, genaamd Chiumi. Toen hij klein was, was hij al van huis weggelopen omdat hij liever in een grote stad wilde wonen dan op het platteland.  Ook denk ik dat er meer heeft meegespeeld thuis maar die kanten ken ik niet van zijn verhaal. Mihai drinkt, rookt en gebruikt daarbij ook drugs. Je zou gewoon kunnen zeggen dat hij zijn toekomst aan het vergooien is aan deze genotsmiddelen. Toch zou hij nog graag naar school willen, waar ik veel respect voor heb. Ook al zorgt hij er grotendeels zelf voor dat hij op straat leeft, op een of andere manier heb ik wel medelijden met hem. Vooral omdat ik wel verdriet zag in zijn nonchalante en lacherige houding over de toekomst. Ik hoop dat hij verstandig en wijs met zijn toekomst zal omgaan, dan zal het hem vast wel lukken om er bovenop te komen!
Na andere verhalen te hebben gehoord over weglopen van huis was het weer tijd om terug te rijden naar Casa Sami.
Op de terugweg werden er weer volop spelletjes gespeeld en foto’s gemaakt, maar ook werd er plaats gemaakt voor een klein middagdutje om de vermoeidheid te onderdrukken.

Terug in Casa Laura maakten we ons klaar voor een avondje in Mamaia. We gingen gezellig met Dragos en Georgik uiteten bij restaurant ‘Motor’. Naast leuke gesprekken te hebben gevoerd met Dragos en Georgik hebben we super lekker gegeten. We merkten wel dat we mentaal en fysiek heel erg moe waren van deze twee slopende weken dus besloten we het niet te laat te maken. In Casa Laura lag iedereen al gauw op apegapen en zijn we dus maar snel gaan slapen.

Quote van de dag (en eigenlijk quote van de hele week): elke dag bij het aankomen bij ons vakantiehuisje na een heftige dag:
Iedereen: ‘Dips op de schijt-wc!’

Lieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten